پذیرایی از مهمانان خارجی در محل کار / آموزش پذیرایی و میزبانی از میهمان بینالمللی در شرکت
هر کشوری دارای آداب، رسوم و فرهنگی هست که نشات گرفته از گذشته و تاریخ خود هست و بهنوعی در آن کشور جاافتاده است، اما با توجه به این فرهنگ متفاوت کشورها، دراینبین آدابورسومی نیز هست که بین کشورهای مختلف عرف شده است و از ملل مختلف میکوشند در زمان حضور در مجامع گوناگون از محل کار گرفته تا خانواده، سفرها و رفتوآمدهایی که میشود، رعایت کنند.
طبعاً زمانی که ما بخواهیم روابط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و خانوادگی با سایر کشورها داشته باشیم، نیاز هست که کد رفتار بینالمللی را رعایت کنیم.
جهت رعایت این کد رفتار بینالمللی نیاز به آموزش و یادگیری پرسنل و مدیران دارد و اینجانب (جابر مرتضایی) در این مقاله به آموزش پرسنل پذیرایی جهت پذیرایی از مهمان خارجی و اصول میزبانی از آنان پرداخته ام.
آنچه در این مطلب میخوانید:
Toggle✅ انتخاب نوع غذا برای مهمان خارجی
بسیاری از مجموعهها زمانی که مهمان خارجی دارند، در زمان پذیرایی یکی از دغدغهها و استرسهایی که دارند اینکه ما از مهمان خارجی خود برای مثلاً ناهار یا شام چه چیزی پذیرایی کنیم!؟
پاسخ: ما میتوانیم از غذاهای داخلی که بیشتر عرف هست برای پذیرایی از مهمان خارجی استفاده نماییم.
مثلاً مواردی اینجانب پیشنهاد میکنم کوبیده، ماهی، جوجه میتواند گزینههای مناسبی برای پذیرایی از مهمان خارجی باشد. (انتخاب همیشگی بنده برای مهمان خارجی، ترکیبی از دو مورد غذا هست مثلاً کوبیده و ماهی یا کوبیده و جوجه)
در ضمن علاوه بر انتخاب نوع غذا، اصول چیدمان ابزار و میز رسمی برای ضیافتها و مناسبتهای بینالمللی لازم است که اصول بینالمللی نیز در نظر گرفته شود.
چندی پیش برای مهمانداران وزارت امور خارجه کارگاه و سمینار آموزشی داشتم و بهصورت عملی آموزش دادم که ابزارهای غذا و نوشیدنی را برای مهمانهای خارجی و داخلی چطور بچینند و چطور پذیرایی کنند.
? شکردان/شکرپاش
در کشور ما قند حبه شده در قندان حین پذیرایی چای استفاده میشود، اما بسیاری از کشورها برای اینکه نوشیدنی خود را شیرین میل کنند، از قند حبه شده استفاده نمیکنند و عموماً با شکر شیرین میکنند.
پس همیشه شکردان همراه با قاشق کوچک و یا شکرپاش، روی میز آماده داشته باشیم.
? خیارسبز، میوه نیست!
در کشور ما ایران، در زمان پذیرایی میوه در جلسات کاری، خیار سبز نیز بین میوهها دیده میشود و اگر میهمانی داخلی داشته باشیم، چون جزو عرف ما شده است و بهنوعی جاافتاده است و نمیتواند اشکالی داشته باشد،
اما زمانی که میهمان ما خارجی هست، پیشنهاد میشود که خیار سبز را نگذاریم (چون خیار سبز جزو سبزیجات و صیفیجات هستند، در کشورهای دیگر بیشتر برای سالاد و موارد دیگر استفاده میشود و جزو میوههای رسمی و تشریفاتی برای جلسات کاری مورداستفاده قرار نمیگیرد)
? احترام همراه با لبخند
اگر ما در مناسبتهای کاری، ضیافتهای دیپلماتیک و…. با افراد خارجی سروکار داریم و قرار هست که مذاکره کنیم، طبیعی است که خودمان و یا مترجم حضور دارد.
اما اگر ما بهعنوان یک سرویسدهنده یا نیروی پذیرایی کننده حضور داریم و شاید زبان آن کشور یا زبان انگلیسی یاد نداشته باشیم، اما لااقل میتوانیم زمان خوشامدگویی لبخند بزنیم و همزمان کمی سرمان را پایین بیاوریم. (چون لبخند و احترام، زبان مشترک عموم کشورهاست)
? نوشیدنیهای ممنوعه
یکی از موارد دیگری که نباید استفاده شود، نوشیدنیهای الکلی هست که دین ما آن را منع کرده است.
پس در جلسات کاری بهعنوان یک اصل قابلاجراست (اما برای سایر مناسبتها بستگی دارد که طرفین تا چه حد به مسائل شرعی پایبند باشند)
اما نوشیدنیهایی مناسب، آبمعدنی و نوشیدنیهای غیرالکلی هست.
?♂️ دست ندادن با جنس مخالف
دست دادن دو نفر که جنس مخالف هم باشند در کشورها ما چون ازلحاظ شرعی مشکل دارد، جایز نیست.
این اصل در روابط دیپلماتیک بسیار رعایت میشود، اما در سایر روابط مثلاً خانوادگی، اقتصادی و… بستگی به این موضوع دارد که این افراد تا چه حد به موضوعات شرعی پایبند و مقید باشند.
? ترتیب پذیرایی از میهمان خارجی
در عموم کشورهایی که کد رفتار بینالمللی را رعایت میکنند، یک اصلی که معمولاً در ترتیب پذیرایی از سمت پرسنل پذیرایی رعایت میشود، (درصورتیکه شرایط میهمان و میزبان نباشد و جایگاه کاری افراد یکسان باشد) پذیرایی ابتدا از خانمها پذیرایی میشود و سپس از آقایان
البته در دورههای آموزشی حضوری این اصل را بهصورت عملی آموزش میدهم و به این موضوع هم میپردازم که اگر مختلط (قاطی) نشسته باشند، با چه ترتیبی پذیرایی کنیم.
? فاصله ما با مهمان خارجی چقدر باشد؟
در دیدارهایی که با افرادی که از سایر کشورها داریم، باید بررسی کنیم که ببینیم که آیا جزو کشورهای حریم پذیر هستند یا حریم گریز
حریم پذیر بودن به این معنی که زمان گفتگو و صحبت بسیار نزدیک به هم میایستند و مینشینند اما حریم گریز بودن به معنی اینکه فاصله بیشتری حین گفتگو ایستاده یا نشسته دارند.
? نوع لباس
در مناسبتهای مختلف کاری، افراد میتوانند حتی با لباس عرف کشور خود بهعنوان میزبان حضورداشته باشند، اما اگر ما بهعنوان میهمان حضورداشته باشیم، اگر خط قرمزی در آن کشور وجود داشته باشد جزو مواردی هست که قابلاجراست.
مثلاً خانمهایی که از کشورهای دیگر در مناسبتهای کاری و دیپلماتیک در کشور ما ایران حضور پیدا میکنند، معمولاً خانمها حجاب را رعایت میکنند (مثلاً روسری یا شال را استفاده میکنند و لباس پوشیدهتری استفاده میشود)
?♂️ همراهی و راهنمایی میهمان خارجی با زبان بدن و اشاره
اگر ما بهعنوان یک نیروی پذیرایی کننده زبان آن کشور یا زبان مشترک کسبوکارها که انگلیسی است نمیدانیم، نهایتاً از زبان اشاره و بدن برای راهنمایی خارجیها کمک میگیریم. (مثلاً برای جهت دادن و اشاره کردن به محلی، با انگشتان به هم چسبیده و با دست راست و متمایل به سمت بالا کمک میگیریم)
✏️ مقاله مرتبط: آموزش پذیرایی و تشریفات بینالمللی و پذیرایی از مهمان خارجی در بین الملل
امیدوارم مطالبی که در مورد نحوه پذیرایی از مهمان خارجی و اصول پذیرایی و میزبانی بینالمللی مورداستفاده قرارگرفته باشد، در کلاسها و دورههای آموزش حضوری در ارتباط با آداب و اصول تشریفات بینالمللی در سطح حرفهایتری به این مسائل میپردازم. بهترین آداب پذیرایی و تشریفات بینالمللی (مهمانان خارجی) در بین الملل موفق باشید!
منبع و نویسنده: جابر مرتضایی از سایت کارکنان karkonan.com