آموزش تشریفات
ایجاد و افزایش انگیزه در کارکنان

8 روش شگفت انگیز برای ایجاد و افزایش انگیزه در کارکنان

راههای شگفت انگیز برای ایجاد انگیزه در کارکنان

برای هر مدیری لازم و ضروری است که این توانایی را داشته باشد تا بتواند انگیزه سازها و انگیزه کش‌ها را بشناسد و در محیط کار پیاده کند تا بتواند بیش‌ترین بازخورد را از کارکنان خود داشته باشد و کارمندان با علاقه و نه بخاطر ترس کار کنند، پس بیایید تعدادی از روش های ایجاد انگیزه در کارکنان که می توان گفت از مهم‌ترین و اصلی‌ترین آنهاست را باهم یاد بگیریم:

1. مهم‌ترین عامل در انگیزه کارکنان (ارتباط بین مدیر و کارمند) هست.

فکر می‌کنید زمانی که با کارمند خود هستیم و کاری قرار هست در یک محیط کاری انجام دهیم آیا باید رابطه مدیر و کارمند و بافاصله از هم باشد یا نزدیک به هم و دوستانه؟

امروزه در کسب‌وکار رشد یافته روابط مدیر و کارمند بشدت کمرنگ شده است و ارتباط این دو بسیار نزدیک و دوستانه شده است و اگر سازمانی خواهان این است که بتواند محیطی داشته باشد که درعین‌حال که دارای سود اقتصادی بالا، محیطی شاد، پویا و همچنین با عملکرد بالا باشد به نظر من (جابر مرتضایی) مهم‌ترین عنصر سازنده روابط دوستانه بین این دو گروه می‌باشد.

در محیط کار اگر قدرتی دارید لطفاً به زیردستان خود زور نگویید! و تا می‌توانید با زیردستان خود صمیمی باشید و این احساس را نداشته باشید که من مدیر هستم و ایشان کارمند، پس باید مقداری خودم را بگیرم.

2. آزادی و مسئولیت مکمل یکدیگرند! 

جالب است بدانید که هر چقدر به کارمندان خود در انجام کارهایشان آزادی بیشتری بدهید آن‌ها بیشتر دوست دارند تا مسئولیت بیشتری را با توجه به استانداردهایی که شما مشخص می‌کنید قبول کنند.

در این شرایط فرد احساس نزدیکی بیشتری با کار خود می‌کند و احساس می‌کند که کار از خودش است و البته تعدادی از افراد نیز جدا از اینکه احساس نزدیکی می‌کنند، وجدان آن‌ها نیز نمی‌تواند بپذیرد که حالا که در کار به آن‌ها داده شده است بخواهند نسبت به کار خود کم کاری کنند.

3. احساس مالکیت در ایجاد انگیزه در کارکنان 

شما که ممکن است مدیری باشید که هزاران نفر یا اینکه کارمندی باشید که تعدادی انگشت‌شمار تحت کنترل شما باشند، در هر صورت می‌توانید با پرسیدن سوال، تشویق و گوش دادن به افراد، آن‌ها را به مالکیت کارشان ترغیب کنید و کاری کنید که احساس کنند کار از خودشان است تا میل و رغبت بیشتری به کار داشته باشند.

4. پیشگیری قبل از درمان 

چه خوب است قبل از اینکه بخواهیم فردی را استخدام کنیم یا اینکه در تشکیل گروه‌های مختلف در سازمان انتخاب کنیم، ابتدا ببینیم آیا این فرد علاقه و انگیزه کافی برای انجام این کار را دارد یا خیر؟ چون هزینه زمانی و انرژی انگیزه دادن به کارمند در برخی از موارد زیاد است و کاش از همان اول جلوی نفوذ این افراد گرفته شود.

جیم کالینز می‌گوید: اولین وظیفه مدیر سوار کردن افراد مناسب به اتوبوس، هدایت افراد مناسب به صندلی‌های مناسب و سپس پیاده کردن افراد نامناسب است.

5. معاشرت سازنده در ایجاد انگیزه در کارکنان

مدیری مجموعه‌ای را در نظر بگیرید که شاید همیشه فرصت این را ندارد که در کنار کارمندان خود باشد ولی وقتی به کارمند خود می‌رسد با لبخند به او سلام و خسته نباشید می‌گوید و از احوال کار و زندگی او جویا می‌شود

مثالی دیگر، آقای پارسافر ما از شما خیلی تعریف شنیدیم و با آنچه که من الان دیدم این تعریفاتی که از شما شنیدم متوجه شدم کاملاً واقعی‌اند، این کارمند در درون خود چه حس خوب و انگیزه‌ی فوق‌العاده ای می‌گیرد یا کارمند بالادستی که از کارمند پایین تر (از لحاظ موقعیت و جایگاه شغلی) از احوال او جویا می‌شود و اگر خوشی یا ناراحتی دارد از خوشحالی‌های او ابراز خوشحالی و از ناراحتی‌های او ابراز همدردی می‌کند شما فکر می‌کنید چقدر روی روحیه او تأثیر مثبت می‌گذارد و نسبت به طرف مقابل حس خوبی دارد.

بسیاری از خوشحالی‌ها و ناراحتی‌هایی که در سرکار بوجود می‌آید ناشی از اتفاق‌های خیلی بزرگ نیست بلکه ناشی از همین اتفاقات کوچک هست که حال ما را خیلی بد یا خیلی خوب می‌کند.

6. رفتار متقابل در ایجاد انگیزه در کارکنان

رفتار متقابل در همه سازمان‌ها و شرکت‌ها وجود دارد و کلیت کار اینکه اگر شما با کارمند و همکار خود برخورد نامناسب و زننده‌ای داشته باشید نمی‌توانید انتظار داشته باشید که آن کارمند با مشتری و ارباب‌رجوع خود رفتار و برخورد بهتری داشته باشد.

من همیشه به مدیران تاکید می‌کنم کارکنان با مشتریان و ارباب‌رجوع‌ها همان طوری برخورد می‌کنند که مدیر خودشان قبلاً با آن‌ها برخورد کرده است! پس اگر می خواهید افرادی که با شما کار می کنند با مشتریان خود و ارباب رجوع ها به بهترین شکل رفتار کنند ابتدا نگاهی به صحبت ها و رفتار خود بیندازید.

7. الویت بندی در ایجاد انگیزه در کارکنان

آیا شما می‌دانید که چه چیزی برای کارکنان شما در انجام کارهایشان بیش‌ترین الویت را دارد؟

شما تنها با الویت بندی آن می‌توانید کمترین انرژی، زمان و هزینه، بیش‌ترین بازخورد و نتیجه را از کارکنان خود داشته باشید.

در برخی از موارد با هزینه‌های مالی نمی‌توان انگیزه و علاقه لازم را به همکار خود بدهیم بلکه شاید باید در رفتار، محیط کار تغییراتی را انجام دهیم.

8. کار خاصی لازم نیست!

در برخی از موارد برای ایجاد انگیزه و علاقه‌مند کردن همکاران به کارشان واقعاً نیازی نیست کار خاص و عجیبی انجام دهیم!

شاید کافی است به چشمان همکاران خود نگاهی بیندازیم و لبخندی بزنیم. به همین راحتی…

کافیست به او بیشتر احترام بگذاریم و هیچ‌وقت حرمت او را نشکنیم، این مورد باعث می‌شود که انگیزه کارکنان را بالا می ببرد و همچنین کارکنان نیز متقابلاً برای مدیران و اجرای دستورات آنان احترام قائل شوند.

کافیست او را بیشتر در صحبت‌های خود شریک کنیم و از او نظرخواهی کنیم و به نظرات او کاملاً گوش دهیم و شخص را کاری کنیم که احساس مهم بودن در مجموعه را داشته باشد

و بازهم کافیست…

منبع: وبسایت آموزش کارکنان www.karkonan.com

تصویر جابر مرتضایی

جابر مرتضایی

ایشان استاد و سخنران در زمینهٔ توانمندسازی نیروهای انسانی می‌باشد، او سال‌هاست به معتبرترین و بزرگ‌ترین مجموعه‌های ملی و بین‌المللی راهنمایی می‌کند تا دوره‌های آموزشی و کارگاه‌هایی متناسب با نیاز کارکنان را بصورت "تخصصی، جامع و کاربردی" برگزار نمایند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا