آموزش تشریفات

آداب معاشرت/۴

جلسه ۴: آداب معاشرت با کارکنان

 

 

 

 

برای دانلود فیلم اینجا کلیک کنید (حجم ۱۳MB)

 

متن فیلم آداب معاشرت با کارکنان

 

این جلسه چهارم دوره رایگان وبسایت karkonan.com است در این جلسه می خواهم در مورد آداب معاشرت با کارکنان صحبت کنیم.
اگر شما مدیر باشید زیاد پیش می آید که بخواهید کاری را به کارمند خود بگویید تا برای شما انجام دهد آیا تا به حال فکر کرده اید که چطوری بگوییم؟
آیا به شکلی می گویید که کارمندتان کار را با علاقه انجام دهد نه به خاطر ترس، آیا شما طوری می گویید که کارمند شما زمانی که آن کار را درخواست می کنید حس خوبی داشته باشد؟
با اضافه کردن یکی دو کلمه در ابتدای هر جمله که قرار است به کارمند خود بگویید می توانید جملات دستوری و امری خودتان را به جملات درخواستی تبدیل کنید کلماتی مثل لطفاً، بی زحمت آیا این کار را برای من انجام می دهید، که حالت پرسشی هم دارد.
در یک مجموعه آقای نیک جو مدیرعامل بودند و هر موقع می خواستند کاری را به کارمند خود بگویند در ابتدای جمله خودشون از کلمه بی زحمت اضافه می کردند مثلاً آقای اصغری بی زحمت این کار را برای من انجام می دهید؟ من می دیدم که چقدر علاقه ایجاد می شد وآن کارمند با حس خوشحالی و انگیزه بالا کار را انجام می داد!
در بعضی مواقع و در بعضی فضاهای کاری ایجاب می کند که ما کمی قاطع رفتار کنیم ولی این قاطعی رفتار کردن که نباید به نحوه صحبت و رفتار ما حالت امری دهد و هر طوری که میتوانیم با هر کلمه ای با حالت پرسشی از کارمند خودمان بخواهیم که کار را برای ما انجام دهد.
بعضی وقتها هم لازم نیست که از این کلمات استفاده کنیم ولی حالت گفتن می تواند خیلی موثر باشد.
شما فرض کنید آقای محمدی که کارمند یک مجموعه است و هر روز به جای اینکه ساعت هشت سر کار حاضر شود ساعت هشت و نیم سر کار می آید و ارباب رجوع های آن مجموعه معمولاً نیم ساعت پشت در اتاق ایشان باید منتظر بمانند خوب به جای اینکه بخواهیم خیلی رک به کارمند خود تذکر بدهیم که چرا دیر می آید و یا فردا باید سر ساعت هشت سر کار حاضر باشید و یا اینکه به فکر کاری دیگری باشید می توانیم با این لحن بگوییم: آقای محمدی نیم ساعت دیر آمدن شما باعث می شود که ارباب رجوع ها پشت در منتظر شما باشند و کارها دیدتر انجام شود و معمولاً این افراد چون می دانند که ساعت ۸ مجموعه شروع به کار می کنند تشریف می آورند، نیم ساعت دیر آمدن شما باعث می شود که از کار خودشان عقب بمانند، می شود فردا ساعت ۸ در محل کار باشید؟
ببینید چقدر بین تاثیری که این دو جمله می توانند بگذارند فاصله می باشد و حسی که در آن کارمند نسبت به کارش به وجود می آید و با علاقه کار را انجام می دهد نه به خاطر ترس، بهتر است روی جمله بندی خوب فکر کنیم.
موضوع بعدی کارمند شما ممکن است به هر دلیلی بخواهد از شما تشکر کند مثلاً شما پاداشی به ایشان دادید یا به حقوق مبلغی اضافه کردید ما در این مواقع کلماتی مثل خواهش می کنم و… استفاده می کنیم برای اینکه تأثیر و ارزش کار دو برابر باشد بگویید: من کاری نکردم این مزد کار و تلاش شما بوده و من فقط وظیفه ام را انجام دادم، خیلی تفاوت وجود دارد بین اینکه برای کاری که کارمند انجام می دهد ارزش قائل باشیم ولی اگر ما بعنوان مدیر کاری را برای کارمندمان انجام دادیم برای کار خودمان ارزشی قائل نباشیم.
موضوع بعد موقعی که با کارمند خود صحبت می کنیم از کلماتی استفاده نکنیم که مغرور بودن ما را بیان کند کلماتی مثل من، باید و… کلماتی هستند که حس مغرورانه را به طرف مقابل القا می کند یا کلماتی که صفر یا صددرصد باشند مثل حتماً، هیچ وقت و… سعی کنیم این کلمات را از صحبت خود حذف کنیم مثلاً آقای سلطانی این کار باید انجام بشه! این باید می تواند در صحبت ما زننده باشد.
در محیط کاری بسیار پیش می اید که مدیر یک پیشنهاد و انتقادی را نسبت به کارمند خود داشته باشد و این انتقاد چگونه باشد؟ قبل از اینکه بگوییم انتقاد به چه شکل باشد یک نکته بهتر است بگویم که انتقاد کلاً باعث می شود که کارمند ما بلافاصله حالت دفاعی به خودش بگیرد و بدون هیچ تفکری از خود دفاع کند و توجیه کند که کارش مثبت و درست بوده است و انتقاد باعث می شود که غرور آن فرد جریحه دار شود و از صحبت های ما ناراحت شود، کینه و دشمنی پیش بیاید و در فکر این باشد که چطور می تواند تلافی کند و معمولاً این انتقادها محکوم به شکست هستند.
نکته دوم اینکه به جای سرزنش کردن که چرا این کار را انجام دادی، من نگفتم دیروز این کار را انجام نده، بیشتر صحبت های آنها بشنویم و درکشان کنیم.
در زمان انتقاد کردن توجه کنیم که ما با همکار و کارمند خودمان یک هدف داریم، مثلاً ما میخواهیم امروز هزار قطعه از این محصول را بفروشیم این هدف مشترک ما است ممکن است در نحو رسیدن به فروش هزار قطعه هر کسی ایده های خودش را داشته باشد ولی هدف ما یکی است فروختن هزار قطعه! ببینید که چطور می توانید کارمند خودمان را توجیه کنیم که ممکن است اشتباهاتی انجام بدهد به آن تذکر بدهیم بیشتر به آن هدف مشترک فکر کنیم تا اینکه بخواهیم حرف خودمان بالاجبار بقبولانیم.
مورد بعدی که خیلی مؤثر می باشد اینکه به تغییرات زندگی آنها توجه کنیم تغییراتی مثل روز تولد فرزندشان، ازدواج، فوت اطرافیان و… اینکار باعث می شود به کارمند حس بسیار خوبی بدهد و این نشان می دهد که زندگی غیرکاری آنها هم برای ما مهم است و به آن توجه داریم، اگر می خواهید در رابطه با روش های ایجاد انگیزه در کارکنان بیشتر بدانید مقاله ای است که در سایت کارکنان گذاشته شده است.
روزهای دستور دادن و کنترل کردن تمام شده است، اگر بخواهیم که مثل گذشته کارمندانمان را خیلی کنترل کنیم اینکار باعث می شود که کار خودجوش و خلاقیت و حتی اصالت کارمند ما از بین برود، بهتراست آزادانه تر عمل کنیم و فرصت انتخاب کردن بدهیم.
یک مدیر حرفه ای حتی به کارمندان سطح پایین سازمان خود هم خیلی توجه دارد و از کجا می توان متوجه شد که این انگیزه بخشی و نحوه صحبت کردن چگونه باید باشد که نشان بدهد که حتی به کارمندان زیر دست خود هم توجه داریم، یک خسته نباشید خیلی می تواند کمک کند یا سؤال درباره حال واحوال خانواده ایشان هم می تواند کمک کننده باشد و همچنین می توانیم از مشکلات او بپرسیم و کاری را برای آن انجام بدهیم و از او این درخواست داشته باشیم و یک جمله زیبا از توماس کارلایل هست که یک مرد بزگی خود را با شیوه برخورد با مردان کوچک نشان می دهد.
با مدیران ارشد باید طبیعتاً رفتار خوبی داشته باشیم ولی اگر آن مدیر که واقعاً روحیه بزرگی دارد، بزرگی اش را از نحوه صحبت با کارمند سطح پایین او می توان متوجه شد، اگر رفتار خوبی داشته باشد نشان از بزرگی او است.
موضوع بعدی حل و فصل کردن مشکلات خودمان با کارمندمان می باشد، اگر مشکلی یا صحبتی یا رفتاری و یک نقصی در کار از سمت کارمند ما وجود دارد در ابتدای کار دنبال این موضوع باشیم که علت این مشکل چیست؟ آیا مشکل فرد است یا شرایط؟ مثلاً اگر کارمند شما در مقابل ارباب رجوع و مشتریان شما خیلی آزادانه روی صندلی می نشیند و این باعث می شود که حس بی احترامی به مشتری دست بدهد شاید علت اینکار نوع صندلی باشد که کارمندتان روی صندلی نشسته است تا اینکه بخواهد به مشتری بی احترامی کند، این فرم صندلی باعث شده کارمند بر روی صندلی نامناسب بنشیند
اگر مجدداً مشکلی به وجود آمد بیشتر به خود مشکل توجه کنیم، از کارمند در مورد مشکل پیشنهاد و نظر بگیریم و مشکل را حل کنیم تا اینکه تقصیر را مستقیم روی کارمند بیندازیم و این میتواند نتیجه منفی داشته باشد.
امیدوارم این مطالب برای شما مفید بوده باشد!
منبع: وبسایت کارکنان پنج ستاره www.karkonan.com

اسکرول به بالا