آموزش تشریفات

آداب معاشرت/۱

جلسه اول: نحوه سلام و احوال پرسی در محل کار

 

در این درس بصورت خیلی خلاصه نحوه معاشرت در اولین دیدار گفته شده است مانند: بلندشدن یا نشدن، چگونه دست بدهیم؟

از چه کلماتی استفاده کنیم؟ و در آخر نحوه و الویت معرفی کردن را مطرح کرده ام.

 

 

برای دانلود فیلم اینجا کلیک کنید (حجم ۱۳MB)

 

 

متن فیلم نحوه سلام و احوال پرسی در محل کار

 

 

جلسه اول: سلام و احوال پرسی
اولین موضوع زمانیکه با همکاران خودمان برخوردی داریم باید بلند شویم یا بلند نشویم؟ چندمورد هست که باید آنها را درنظر بگیریم: اولین مورد: اگر اولین دیدار ما می باشد مثلاً اول صبح یا فرقی نمی کند در طول روز، اگر اولین برخورد ما هست به احترام همکار خودمان بایستیم.
دومین مورد در فرهنگ ما معمولاً زمانیکه یک بزرگتری از راه می رسد یا وارد محل کار ما می شوند ما به احترام این بزرگتر بلند می شویم و احترام می گذاریم.
سومین مورد: اگر ما میزبان هستیم فرقی نمی کند میزبان جلسه ای یا مهمانی هستیم، ادب حکم می کند ما به احترام مهمان خودمان بلند شویم.
آخرین مورد: موقعیت همکار شماست. اگر موقعیت همکار شما از لحاظ جایگاهی در موقعیت بالاتری نسبت به شما در محل کار می باشد، به احترام همکار خودمان بدون اینکه به سن ایشان توجه کنیم می بایست بلند شویم و با اینکار احترام خودمان را انتقال دهیم.
چه زمان هایی هست که ضروریتی ندارد که ما بلند شویم؟ زمانیکه شما برای بار اول بلند شدید و سلام و احوال پرسی خودتان را با همکارتان انجام دادید ضروریتی ندارد که هر بار که همکار شما رفت و آمد می کند بخواهید جداگانه بلند شوید، پس برای اول بار که همدیگر را ملاقات می کنید مهم هست که بلند شوید ولی در ملاقات های بعدی ضروریتی نخواهد داشت.

سؤال بسیاری از افراد هست که چطور دست بدهیم؟
در زمانیکه شما با همکارانتان دست می دهید لازم هست که دو کار را همزمان انجام دهید: مورد اول: در زمان دست دادن، دست طرف مقابل را کمی تکان دهید و مورد دوم: جملاتی شبیه از دیدن شما خوشحالم، خوشحالم می بینمتون به سرزبان بیاورید و با اینکار ابراز احساسات مثبت خودتان را نسبت به طرف مقابل نشان دهید.
و در زمان دست دادن چه کارهایی نباید انجام دهیم؟ اگر با فردی که صمیمی نیستید، زمانیکه با دست راستتان دست می دهید به هیچ عنوان با دست دیگرتان مچ، آرنج، بازو یا شانه طرف مقابلتان را نگیرید یا لمس نکنید و اما اگر صمیمیتی در بین شما هست لازم نیست این مورد را رعایت کنید و می توانید با هم راحت تر باشید.
و مورد بعد اگر شرایطی داریم که نمی توانیم دست بدهیم حتماً دلیل دست ندادن خود را به طرف مقابل بگوییم، ممکن است دست ما جراحتی داشته باشد، خیس باشد و یا هر دلیل دیگری که ما داریم می بایست این موضوع را بگوییم تا باعث ناراحتی همکار ما نشود.
چند نمونه دست دادن های خیلی بد که امیدوارم که شما این موضوع را نیز در نظر بگیرید: نوع اول: دست دادن با نوک انگشتان که خودش نوعی بی احترامی طرف مقابل شما می شود و به همکارتان این حس را انتقال می دهید که ارتباط با شما اهمیتی برای من ندارد و دومین نوع دست دادن های نادرست اینکه دست طرف مقابل را خیلی محکم فشار دهیم، پس تا چه اندازه باید فشار دهیم؟ تنها به میزانی که طرف مقابل شما فشار می دهید شما هم به همان اندازه همراهی کنید و سومین مورد هم شل دست دادن هست که این مورد هم مثل مورد اول همان حس بی احترامی و اهمیت قائل نشدن را به طرف مقابل شما خواهد داد.
موضوع بعدی اولین برخورد شما با طرف مقابلتان می باشد: در همان چند دقیقه اول شما ۹۰درصد از تأثیر خودتان را به طرف مقابلتان می گذارید و این حس را انتقال می دهید که افراد چه فکری در رابطه با شما داشته باشند پس باید خیلی اهمیت قائل شویم و تمرین هایی داشته باشیم تا بسیار عالی بدرخشیم.
زمانیکه شما یا طرف مقابلتان در حین صحبت کردن هست ارتباط چشمی داشته باشیم و اگر یکی از این دو مورد نیست لطفاً بدون هیچ معطلی ارتباط چشمی خود را قطع کنیم و خیره نشوید تا باعث سوءظن هایی نشود.
در زمان های اولین برخورد شما شروع کننده باشید و این باعث این خواهد شد که همکار شما نسبت به شما دید مثبتی پیدا کند و زمانیکه مشغول صحبت کردن با همکارتان هستید حتماً از نام ایشان استفاده کنید که این باعث صمیمیت بیشتر شما و همکارتان خواهد شد.
و در ارتباط های اولیه ارتباط چشمی و لبخند را به هیچ عنوان فراموش نکنیم.
موضوع بعدی که می خواستم در ربطه با آن با شما درمیان بگذارم کلماتی است که ما در طول روز و با همکارنمان استفاده می کنیم: بین کلمات رسمی و غیر رسمی تفکیک قائل شویم:
کلماتی مثل چطوری؟ خوبی؟ این کلمات غیررسمی هستند و اگر بخواهیم همین کلمات را بصورت کمی رسمی بگوییم: حال شما خوب هست؟ خوب هستید؟
و از کلمات عامیانه استفاده نکنیم، کلماتی مثل مخلصیم! چاکریم! اینگونه کلمات مناسب فضاهای کاری و رسمی نیستند.
سؤالاتی که در حین احوالپرسی از طرف مقابل می پرسیم، سؤالاتی نیستند که ما منتظر جواب آن باشیم این سؤالاتی هستند که ما می خواهیم به طرف مقابل خود این موضوع را انتقال دهیم که ایشان برای ما اهمیت دارند.
در ملاقات ها بسیار پیش می آید که ما بخواهیم فرد دیگری را معرفی کنیم و یا شاید شرایطی پیش بیاید که ضرورت داشته باشد که ما به سایرین معرفی شویم: پس چرا و چگونه معرفی شویم؟
چرا؟ اگر معرفی نشویم؟ ما یا دیگران احساس خواهیم کرد که اضافه هستیم و اگر معرفی نکنیم باعث ارتباطی که می توانست بین دو نفر شکل بگیرد جلوگیری کرده ایم.
در فضاهای کاری رتبه و جایگاه افراد بسیار مهم است:
معمولاً کوچکترها به بزرگترها معرفی می شوند شما فرض کنید که آقای محمدی مدیر یک مجموعه ای می باشد و آقای اکبری بعنوان کارمند معمولی در مجموعه ای دیگر مشغول کار می باشد و هیچکدام از این دونفر هیچ شناختی نسبت به یکدیگر ندارند اگر شما تصمیم داشتید این دو را نسبت به یکدیگر آشنا کنید.
من به شما پیشنهاد می کنم بدین گونه معرفی کنید: جناب آقای محمدی(مدیر) می خواستم شما را با آقای اکبری که معاون شرکت X هست را با شما آشنا کنم.
موضوع بعدی که باید در نظر بگیریم اینکه باید ببینیم این دو نفری که شناختی نسبت به یکدیگر ندارند چه وجه مشترکی باهم دارند و این ساده ترین و بهترین راه برای این می باشد که صحبت را بین این دو نفر باز کنیم مثلاً آقای دکتر فاضلی، آقای کریمی هم در بیمارستانی که مشغول کار هستند مثل شما در بخش سی تی اسکن مشغول کار هستند، این مورد می تواند یک وجه مشترک بین این دو نفر که هیچ شناختی ندارند باشد و باعث ایجاد ارتباط این دو نفر با هم باشد.
و اگر زمانی ما به فردی دیگر معرفی شدیم چکار کنیم؟ بسیار عالی می باشد که ارتباط چشمی با فردی که به آن معرفی شده ایم بگیریم و جملاتی مثل از دیدن شما خوشحالم! خوشحالم می بینمتون! حال شما خوبه؟ بگوییم و اینکار باعث می شود ارتباط ادامه ی بیشتری داشته باشد.
در زمان معرفی کردن خوب هست یک الویت بندی را درنظر بگیریم: سن، معمولاً از لحاظ سنی کوچکترها به بزرگترها معرفی می شوند
آقایان نسبت به خانم ها،
و آخرین مورد که قبلاً هم مطرح کرد اینکه براساس رتبه و جایگاه افراد معرفی کنیم که مقام کوچکتر به مقام بزرگتر معرفی می شود.
اشتباهات بسیار بزرگی که در زمان معرفی انجام می شود چندمورد آنرا می خواستم با شما در میان بگذارم:
بی توجهی ما نسبت به کسانی که بخوبی معرفی شده اند اما در ادامه صحبت درگیر این ارتباط نشده اند و وظیفه ما می باشد که این افراد را در صحبت ها شرکت شان دهیم.
و موضوع بعدی شروع کردن صحبت با یکی از آن دونفری می شوید که شما معرفی کرده اید اما در ادامه بحث نفر بعدی را به کلی کنار زده اید و تنها با یک نفر از آنها ادامه می دهید پس سعی کنید ارتباط چشمی و کلامی را با هر دو داشته باشید و این ارتباط بین هر دو تقسیم کنید.
و مورد آخر اگر قرار هست فردی را معرفی کنیم این فرد را منتظر معرفی نگذاریم و در همان ابتدای صحبت به سایرین معرفی کنیم.
موفق باشید!

منبع: وبسایت کارکنان پنج ستاره www.karkonan.com

 

 

 

 

پیمایش به بالا